Društvo korant Podvinci


Smo predstavniki najbolj znanega pustnega lika v Sloveniji – koranta. Naše društvo se imenuje Društvo Korant Podvinci, to pa zato, ker izhajamo iz vasi Podvinci, kjer imamo tudi sedež društva (v zgornjih prostorih nogometnega kluba).

Še druga posebnost našega društva je ta, da vsi člani društva živimo v tej prelepi vasici – Podvinci. Večkrat imamo sestanke, enkrat na leto pa si privoščimo piknik ali izlet in takrat zraven povabimo naše partnerje in družine. Srečanje si popestrimo z raznimi igrami, kjer se pokaže odraz društvenega sodelovanja ki temelji na izreku VSI ZA ENEGA , EDEN ZA VSE.

V društvu aktivno sodelujejo člani obeh spolov ter različnih generacij. Ne srečujemo se le v času pusta, ampak se videvamo čez vse leto, prav tako smo prijatelji in skupaj preživljamo tudi prosti čas.

V našem kraju in okolici smo poznani kot veselo in zabavno društvo, ki bi naredilo marsikaj, da dobro predstavi koranta in uspešno izvede svojo nalogo in sicer pregnati zimo.

Naša zgodovina

Korant je daleč naokrog najbolj poznan in spoštovan pustni lik v našem kraju in okolici. Naši starši in predniki so o njem vedno govorili kot o mogočnem demonu, ki preganja zimo in zle sile. Vso to govoričenje nas je pripeljalo do tega, da smo oblekli kožuhe, si opasali zvonce, nadeli kapo in z ježevko v roki hiteli korantovat.

Bilo nas ja vedno več in več zato smo se odločili, da ustanovimo svoje društvo. To se je zgodilo 18. januarja leta 2003. Prvo leto delovanja društva je le to imelo 17 članov, nato pa nas je bilo vsako leto več. Sedaj že šteje društvo 58 članov. Kot odraz dobre organizacije, vodenja in timskega dela, imamo sedaj zraven velikega števila članov še vsi enake ježavke (katere so zelene), bunde, čevlje, majice.

V prihodnosti pa načrtujemo še kakšno drugo stvar. Zgodovina dogodkov v teh parih letih je pestra nekaj si je lahko ogledate tudi v fotogaleriji še več pa preberete v ostalih člankih.


Slika iz leta 1909.

Slika iz leta 1909.