Kaj je korant?

KORANT je mogočen demonski lik, ki s svojim poskakovanjem, tekom in plesom preganja zle duhove, zimo in v deželo vabi pomlad. Prav tako prinaša dobro letino na polja, plodnost ter zdravje pri ljudeh in živalih.

Korant je odet v plašč, ki ga imenujemo kožuh, narejen pa je iz ovčje kože. Na glavi nosi kapo katera je narejena iz usnja, na njo pa je prišita ovčja koža. Na vsaki strani kape so prišite gosje peruti, ki jim pravimo” krloti” za usta ima fižol. Brki so iz sirke, zraven še ima dolg usnjen ušpičen nos pod katerim je prišit dolg rdeč jezik. Na vrhu kape sta dva rogova v katera so vtaknjena fazanja peresa. Okrog pasu ima na verigi pet zvoncev. V roki drži lesen kol, ki mu pravimo ježavka. Na koncu ježavke je “pribit” jež, na držaju pa usnjen trak na katerega punce vežejo robce. Okrog vratu ima privezano rdečo ruto. Na nogah nosi rdeče nogavice, ki jim pravimo “gamaše”. Obute ima visoke delavske čevlje.

Zraven skupine korantov pa ne sme manjkati hudič “tejfl”. Njegova kapa (bistveno manjša) je prav tako iz usnja na katerega je prišita ovčja koža. Na kapi ima hudič dva kravja rogova, brke in majhen usnjen nos, ter rdeč jezik. Za razliko od koranta ima samo en majhen zvonček, v roki pa nosi vile. Oblečen ima rdeč ali črn kombinezon, kateri je iz blaga. Na njegov hrbtu je prišita smrtna glava. Kot zanimivost lahko povemo, da je hudič “odgovoren” za celotno skupino, pravtako za pijačo in jedačo.


Tolčejo mu zvonci okrog pasu, rogata glava kima.

Izpod štrlečega nosu in brkov mu dolg rdeč jezik opleta: dolg in rdeč, kakor bi še malo prej skupaj s peklenščki kuril peč.

Grozeče tih je kosmati orjak, kar naprej poskakuje, poplesuje.

Zadnje zimske in prve spomladanske šape mu mršijo pisane trakove, in rože iz papirja na strašni glavi mu drhtijo v vetru.

Glun, Glun, Glun! čez polje odzvanja.

To je Korant, ki zimo preganja.

Od zdavnaj že v pustnem času po zemlji razgraja – v ovčjo kožo odet in s kravjimi zvonci opasan, v roki pa je ježevka.

Nihče ne ve, od kod prihaja, in kam gre na pomlad se prikaže in potem spet izgine.

To je zgodba o korantu.